Tijd

Waar haal je toch de tijd vandaan? Is een opmerking die ik regelmatig te horen krijg. Enerzijds snap ik die opmerking wel. Ik heb een fulltime baan, officieel 37,5 uur per week, in de praktijk gaat die meer richting 50 uur per week.

Stichting 5 Speciale minuten

Behalve betaald werk, doe ik ook vrijwilligerswerk, onder andere bij Stichting 5 Speciale Minuten. Dat houdt in dat we 1x in de paar weken vergaderen met hetbestuur en 1x per maand ongeveer met alle leden.

Daarnaast zijn we als Stichting actief aanwezig op diverse evenementen. Uiteraard zijn we ook bezig met het zelf op touw zetten van activiteiten waarin ik een voortrekkersrol neem gezien mijn functie als vervangend voorzitster en organisator evenementen. Dit kost mij, schat ik, minimaal 7 uur per week aan diverse werkzaamheden.

Kunstenlab

Mijn passie voor kunst kan ik botvieren tijdens mijn vrijwilligerswerk bij het Kunstenlab. Hier zijn door het hele jaar heen diverse exposities van verschillende kunstenaars, met bijbehorende tentoonstellingsopeningen.

Daarbij worden er meerdere evenementen (mede)georganiseerd die allemaal wel op de een of andere manier een link hebben met kunst & cultuur. De werkzaamheden die ik bij het Kunstenlab uitvoer, variëren van suppoost zijn tot aan bardienst bij exposities. Erg interessant, en heel erg goed voor het netwerk. Aan deze werkzaamheden ben ik ongeveer 4 uur per maand kwijt.

MWay productions

Vooral niet vergeten: mijn eigen bedrijf MWay productions.De drie projecten waar ik me momenteel mee bezig houd, heb ik beschreven in mijn vorige blog. Die vragen allemaal op hun eigen manier aandacht en tijd. En eigenlijk gaat daar de ‘rest van mijn tijd’ aan op, omdat ik zoveel mogelijk wil investeren in dit werk. Het is mijn ‘kindje’ en ik wil er alles aan doen om het zo gezond en goed mogelijk op te laten groeien. Dat kost heel veel tijd en energie. Dat stop ik er met heel veel liefde in, want alleen wat je zaait, kun je oogsten.

Huishouden

En dat komt dan weleens in botsing met dagelijkse en/of huishoudelijke werkzaamheden zoals koken, de was, stofzuigen, boodschappen, de kattenbak verschonen en meer van dat soort.

Rekensom

Dat is ook niet zo heel gek als je de rekensom maakt (ik ga gemakshalve uit van 7 dagen per week):

– In loondienst: 7 uur per dag
– 5 Speciale minuten: 1 uur per dag
– Kunstenlab: 0,25 uur per dag
– MWay productions: 2,5 uur per dag

Opgeteld: 10,75 uur per dag

Dan heb ik nog niet gesproken over de reistijd per dag, gemiddeld 1,5 uur enkele reis. Dat maakt al 13,75 uur per dag waarop ik met of voor mijn werk bezig ben.

Daarbij komt dan nog de tijd die ik voor mezelf vrij maak om te gaan hardlopen, om de dag is dat toch minimaal een half uur. Dat maakt een mooi rond getal van 14 uur per dag.

Aangezien er 24 uur in een dag zitten, hou ik gemiddeld nog 10 uur per dag over om te slapen, het huishouden te doen, te koken, te eten en uiteraard moet ik ook zorgen voor de broodnodige ontspanning om het allemaal vol te houden zoals een boek lezen, een serietje kijken of lekker te schilderen.

Delegeren & prioriteiten

Kortom, ik vind dat ik het best goed indeel, die tijd. Er zitten tot op heden genoeg uren in de dag om alles wat ik wil doen, te doen.

Het gaat erom dat je je tijd goed weet in te delen. En ik ben echt geen goeroe op dat gebied. Maar ik weet wel hoe ik het moet doen, want in principe zijn er twee zaken die je heel goed moet beheersen: delegeren & prioriteiten stellen.

Delegeren houdt voor mij zoveel in als, zaken die ik door een ander kan laten doen omdat hij/zij ze beter/sneller/effectiever kan doen, door die ander laten doen.

Daar moet ik mijn tijd niet aan gaan ‘verspillen’. Schoenmaker blijf bij je leest is mijn devies.

Prioriteiten stellen lijkt heel simpel, maar is in de praktijk nog vaak genoeg lastig. Want wanneer is iets prioriteit? Dit weeg ik af aan de hand van een aantal simpele criteria:
– Deadline ja/nee
– Wie is er ‘afhankelijk’ van mijn werk
– Wat kost het als ik het werk nog even uitstel

Beloningssysteem

Daarnaast hanteer ik een ‘beloningssysteem’. Dingen die ik niet graag doe, krijg ik toch gedaan door mezelf wat fijns/leuks/lekkers in het vooruitzicht te stellen. Dat zorgt over het algemeen voor de juiste motivatie.

Én dat wat gedaan moest worden, wordt gedaan, én ik verwen mezelf ook nog eens. Ik zeg winwin! Door het niet voor me uit te schuiven, kost het me minder tijd en die tijd die ik dan over hou, kan ik bijvoorbeeld weer steken in het schrijven van een blog.

In eerste instantie vind ik het altijd heel moeilijk om hiermee te beginnen. Ik weet namelijk nooit waar ik over moet schrijven. Terwijl ook dat eigenlijk heel simpel is.

Hou het dichtbij jezelf, schrijf over zaken die een ander kan herkennen. Vertel over je eigen werk- en denkwijze. Want wat voor jezelf heel logisch en vanzelfsprekend is, kan voor een ander een eyeopener zijn. En zo weet ik mezelf en anderen toch keer op keer weer te verrassen met mijn verhaal. Hoe mooi is dat?

3 antwoorden op “Tijd”

  1. Lieve Marieke, ik vind dat je super goed bezig bent.
    Jouw verhaal is makkelijk leesbaar en ik leer er ook nog van.
    Ga zo door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.