Sfeer

MWay productions | Lucht SfeerSfeer

Van meerdere collega-ondernemers heb ik het al gehoord, er hangt een raar sfeertje in de lucht de laatste tijd. Wat het precies is, we kunnen er de vinger niet op leggen, maar dat er wat in de lucht hangt, is een ding wat zeker is. Onverklaarbaar en het is in ieder geval voor mij nog niet duidelijk of het een positieve of negatieve sfeer is.

Positiviteit

Vooralsnog ga ik er maar vanuit dat het de business ten goede gaat komen. Positiviteit is iets wat onontbeerlijk is voor een ondernemer, anders had je er beter niet aan kunnen beginnen. Het constant alert zijn op wat goed is voor je onderneming en wat je kunt uitstralen om het alleen nog maar beter te laten worden.

Sfeer is sowieso een belangrijk onderdeel in mijn tak van sport. Zonder sfeer of erger nog niet de juiste sfeer, is een evenement gedoemd te mislukken. Je moet zorgen dat je aansluiting vindt bij het doel van het evenement, de doelgroep en uiteraard moet je je opdrachtgever tevreden weten te stellen.

En zoveel mensen, zoveel sfeertjes. Daar is wel wat fingerspitzengefühl voor nodig om dit juist in te kunnen schatten. De tijd voorafgaand aan een evenement is daarom minstens zo belangrijk als het daadwerkelijke evenement zelf. Die tijd is broodnodig om de sfeer te proeven bij de klant, af te tasten waar hij of zij heen wil en wat er bereikt moet worden. Als organisatiekunstenaar doe ik me als het ware voor als een kameleon. Ik pas me aan aan mijn omgeving, zonder daarbij mezelf te verliezen.

Productief

MWay productions | Hardlopen

Daarnaast is het voor mijn creatieve denkproces ook essentieel om de juiste sfeer te creëren om productief te kunnen zijn. Een beetje lekker weer is eigenlijk al stap 1. Ik vind het heerlijk om me buiten in de tuin te installeren met m’n laptopje en wat schrijf/tekenmateriaal om vervolgens de creativiteit te laten stromen. Een lekker zonnetje, vogeltjes, burenrumoer op de achtergrond en desgewenst een muziekje brengen mij al snel in de juiste sferen.

Zo ook nu. Wellicht één van de laatste mooie dagen van dit jaar. (Al hoop ik nog heel hard op een Indian Summer..) Eerst vanochtend lekker het koppie leeggemaakt met een paar kilometertjes hardlopen. Net lang genoeg om ook weer de ideeënstroom op gang te helpen. Met een glaasje water even uitdampen en vervolgens de spieren verzorgen middels een warme douche. Huiskloffie aan en met de laptop naar buiten.

 

Blog

En daar zit ik nu dan te schrijven, aan al weer mijn vierde blog. Zo moeilijk als ik het in het begin vond, zo makkelijk rollen de woorden er nu uit. Je leert jezelf wel kennen, je vindt manieren om onderwerpen te bedenken en je weet wat je moet doen als je spontaan last krijgt van een ‘writers block’. Even wat anders doen is bij mij vaak de beste remedie.

Daarom is het ook maar goed dat ik op dit moment meerdere projecten heb die me bezighouden. Hierdoor kan ik van het een naar het ander switchen als ik ergens vastloop. En het ene project kan het andere weer inspireren en vice versa.

Gelukkig is het niet alleen maar schrijven en op die manier productief zijn. Want juist even een paar bewerkingen uitvoeren in Photoshop kan ervoor zorgen dat de gedachtestroom weer op gang kan komen, of juist een heel andere kant uit kan gaan. Hierdoor kan een dreigende impasse juist weer een scala aan mogelijkheden opleveren.

Chinees?

Maar wat is dat nou met dat sfeertje? Of is het de atmosfeer? Of hangt dat met elkaar samen? Degenen die mij al wat langer kennen, weten dat ik in de loop der jaren al aardig wat Chinese invloeden tot mij heb gekregen. Daar pluk ik nog dagelijks de vruchten van, want ik heb veel geleerd over Chinese geneeskunde en dat wat ik snap en weet, pas ik in de dagelijkse praktijk toe. Recentelijk is daar nog een beetje Chinees bij gekomen middels een collega-ondernemer. Zij is Feng Shui master en van haar leer ik ook dat stukje Chinees steeds meer en beter kennen.

MWay productions | GhostNu ben ik bij lange na geen master en ik wil me ook niet vergrijpen aan uitspraken die ik niet kan baseren op een jarenlange studie. Maar ik weet wel dat het deze maand de Ghost-maand is. En die eindigt op 5 september (ja, die Chinezen doen niet gezellig mee met onze telling, of andersom..) Met andere woorden, die loopt op z’n eind en ik denk dat wat ik (en velen anderen) nu merk in de atmosfeer, daar nog weleens mee samen zou kunnen hangen. Voor wie hier meer over wil weten, lees dan vooral ook dit blog.

Wat mij betreft, ik gun die geesten hun feestje wel. Als je er meer over leest en leert, kan je er ook profijt van hebben namelijk. Desalniettemin vind ik het na een maand ook wel weer genoeg geweest en vind ik dat ik zelf weer aan de beurt ben om sfeer te creëren, hetzij een heerlijk privésfeertje, hetzij een sfeertje voor de klant.

Eén antwoord op “Sfeer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.