Evaluatie

MWay productions | Blog | Evaluatie

Evaluatie

Evaluatie. Ik leerde het tijdens mijn opleiding Culturele & Maatschappelijke Vorming al. Evaluatie is een enorm belangrijk onderdeel van het hele organisatieproces. Als je dat niet serieus neemt, of doet, neem je jezelf niet serieus.

Belangrijk

Maar feitelijk is het niet alleen belangrijk bij een evenement of workshop. Feitelijk is het een belangrijk onderdeel in het proces van alle dag.

Vakantie

MWay productions | Blog | Vakantie

Neem als voorbeeld vakantie. Lekker makkelijk onderwerp, aangezien ik net terug ben van een heerlijke week in Valencia. Deze vakantie was voor mij een gok. Ik ging met nog relatief onbekend reisgezelschap, ik was de taal niet machtig en ik was niet zo voorbereid op mijn bestemming als ik ‘normaliter’ ben.

Planning

Op zich was mijn planning niet verkeerd. Ik had 3 weken zomervakantie. 1 week had ik gereserveerd voor onderhoud aan mijn huis. Want ja, een eigen huis is fantastisch, maar ook heel hard werken! Maar het resultaat mag er wezen! De tweede week zou ik dan echt weg kunnen en dan zou ik de laatste week nog kunnen invullen met verder chillen ende relaxen. Lees: vrienden bezoeken, terrasjes pakken, uit eten en meer van zulks.

MWay productions | Blog | Schilderen

Held

Maar die vakantie dus. Tijdens een lunch met een vriend kwam het ter sprake dat ik wel op vakantie wilde, maar dat ik nog zat te dubben over de vorm. Een groepsreis zag ik niet direct zitten en er helemaal in mijn eentje op uit gaan.. zo’n held vind ik mezelf niet. Daarbij leek het me ook niet heel gezellig. Dus heel veel opties had ik gevoelsmatig niet.

Probleem

Hij wist mijn ‘probleem’ al snel op te lossen door aan te bieden om met mij mee te gaan. Dan zou het weliswaar geen heel lange periode kunnen, maar een uitgebreid stedentripje zou er wel in zitten. De bestemming had hij ook alvast bedacht.

Alarmbel

MWay productions | Blog | Alarmbel

Dat zou de eerste alarmbel moeten zijn geweest. Maar ik vond het heerlijk, iemand die me min of meer even alles uit handen nam. Even mijn rol in het geheel overnam, waardoor het echte vakantiegevoel kwam bovendrijven. Want ik had niet veel meer wensen dan een beetje cultuur snuiven, een aangenaam temperatuurtje en liefst ook nog een strand binnen handbereik.

Leiding

Maar zoals die eerste alarmbel, zo was de vakantie ook. Hij had de leiding. En ik voegde me zoals een volgzaam vrouwtje betaamt. En ik vond het in eerste instantie fijn. Tot ik een beetje bij kwam en meer in mijn ‘normale’ doen. Toen werd ik een beetje opstandig en wilde ik ineens ook inspraak.

Ventileren

Gelukkig heeft het niet tot een onoverkomelijke ruzie geleid en had ik het door simpelweg te ventileren alweer aardig opgeklaard. Maar het zette mij wel aan het denken. Naast het feit dat ik wél heel trots was dat ik zo goed had geventileerd. Ook al leek hij er geen jota van te begrijpen en die tranen vond ie ook maar lastig.

Thuis

En dus, eenmaal thuis, weer in mijn eigen natuurlijke habitat, kon ik aan de evaluatie. Wat zou ik de volgende keer anders doen? En wat zou ik nog wel gewoon hetzelfde doen? Eigenlijk is het voor mij een automatisme geworden, die evaluatie. Het levert namelijk zoveel op!

Credits

Wat dat betreft alle credits voor de docenten van CMV aan de HAN! De kracht van de herhaling, noem ik het ook vaak genoeg. Zij hebben ervoor gezorgd dat het er zo bij mij ingestampt is. Zo goed, dat ik het zelfs in privé-situaties toepas. Hoe mooi is dat?

Blog

Ook in mijn vorige blog (Keuzes) sprak ik er al over en noemde het als laatste belangrijke stap bij de organisatie van een evenement en/of workshop. Of het nu een geslaagde activiteit was of niet, door de evaluatie benoem je alle sterke en zwakke punten en zorgt het ervoor dat je de volgende keer nog beter/mooier/succesvoller kunt presteren.

Evaluatie

Terugkomend op mijn vakantie. Mijn evaluatie:

Sterke punten:

MWay productions | Blog | Strand
  • Prachtig weer;
  • Heerlijk eten & drinken;
  • Kunst & cultuur;
  • Strand.

Zwakke punten:

  • De taal niet machtig;
  • Relatief onbekend reisgezelschap;
  • Organisatie praktisch uit handen gegeven.

Kortom, wat zou ik een volgende keer anders doen?

  • Qua bestemming een soortgelijke keuze, want die was top;
  • Wellicht een taalcursus er tegenaan gooien bij El Toro Rojo;
  • Zelf iets meer een stempel drukken op de organisatie, het is dan wel vakantie, maar organiseren zit me in het bloed.

Voorval

Door dit herkenbare voorval, snap je nu vast weer een stukje meer van mijn werk. En welke elementen allemaal van belang zijn om succesvol te zijn. Er is meer dan één manier, dat is een ding dat zeker is, maar de stappen zijn niet voor niets wijdverspreid en daarmee handvatten voor een geslaagd evenement.

Informatie

Wil je toch wat meer informatie alvorens zelf iets te organiseren? Of wil je gewoon even lekker sparren om tot goede ideeën of oplossingen te komen? Of ben je ervan overtuigd dat ik vooral zelf iets bij/voor jou moet komen organiseren? Of denk je in mij de juiste partner te hebben om samen wat op touw te zetten?

Aarzel dan niet, bel of mail mij dan! Samen gaan we wat moois maken! Ik weet het zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.