Aannames

Aannames

MWay productions | Blog | AannamesWe maken ons er allemaal schuldig aan, aannames. Het invullen voor de ander, op grond van ervaringen, overtuiging of gewoon omdat het kan. Ook ik geef grif toe dat ik dit wel eens doe. Dat bleek een aantal dagen geleden maar weer eens.

Deventer Beursvloer

MWay productions | Blog | BeursvloerOp de Deventer Beursvloer was ik in gesprek geraakt met Annet Wilberts van Dagcentrum Sparrenheuvel (van Carinova). Zij had gezien dat MWay productions onder andere workshops verzorgd en was benieuwd naar de mogelijkheden die ik zag om er één te realiseren voor de mensen die bij hen komen tijdens de dagbesteding.

Oudjes

Vrijwel meteen was ik enthousiast, ik heb wat met ‘oudjes’. Ik denk dat dat in de genen zit, mijn moeder is jarenlang bejaardenverzorgster (toen heette dat nog zo) geweest en ook mijn zusje heeft een carrière gehad in de ouderenzorg.

Sparrenheuvel

MWay productions | Blog | Carinova SparrenheuvelNa een eerste bezoek aan de Sparrenheuvel, waar ik een goede indruk kreeg van de sfeer en de bezoekers, besloten we een creatieve workshop op te zetten. Ik zou hierover gaan brainstormen en de ideeën met Annet delen, zodat zij aan kon geven wat haar leuk zou lijken voor de groep.

Activiteiten

Uiteindelijk hebben we er twee activiteiten uitgepikt. Het versieren van een spiegeltje en het verfraaien van een fotolijstje. Dus ik kon op pad om inkopen te doen hiervoor! Al gauw vond ik wat ik zocht en ik kwam thuis met tassen vol spiegeltjes, lijstjes, verf, glittertjes, gekleurde plakband, et cetera.

Workshop

Een goede workshop heeft een goede voorbereiding nodig. En daar hoort ook het maken van voorbeelden bij. Ik geef eerlijk toe, dat viel nog niet mee! Het schilderen ging prima, hét grote voordeel van acrylverf, je kan het (bijna) overal opsmeren en het droogt relatief snel. De basis was gelegd. Vrolijke kleurtjes zorgden dat het spiegeltje en het lijstje al een stuk minder saai oogden.

Glittertjes

MWay productions | Blog | BlingblingToen kwam het lastigere gedeelte, de glittertjes. Want die waren nogal klein en plakkerig. En deze plakten natuurlijk overal aan, behalve daar waar ik ze wilde hebben. Aangezien ik niet van het meest geduldige soort ben, werd ik er al snel lichtelijk gefrustreerd van. Maar na 3x diep ademhalen hervond ik mijn rust en uiteindelijk had ik een mooi sierrandje van glittersteentjes. En als kers op de taart nog een mooi randje van glitterplakband. Klaar waren de voorbeelden!

Motoriek

Maar goed, ik ben bijna 39, mijn motoriek is nog niet aangetast en/of beperkt. Dat kun je niet zeggen over de bezoekers van de Sparrenheuvel. Dus zouden zij wel in staat zijn om die kleine steentjes op de spiegeltjes en lijstjes te krijgen? Ik vroeg het me serieus af. Had ik hier een inschattingsfout gemaakt? We zouden het gaan zien, ik was er immers bij om te helpen. Tijd om mijn aannames te toetsen aan de werkelijkheid.

Gezellig

De bewuste dinsdag kwam ik met mijn doos vol spulletjes aan bij de Sparrenheuvel. Het was er al gezellig. Een aantal mensen was aan het kaarten, weer een ander groepje was met een spel bezig en er waren al een paar dames druk bezig met allerhande Paasknutsels. Dat beloofde wat!

Penny-wafel

MWay productions | Blog | PennywafelEn hoe kan je een workshop beter beginnen dan met koffie en thee? En een Penny-wafel! Want daar zijn de bezoekers gek op. Eerst maar eens een beetje sfeer proeven en lekker over koetjes en kalfjes babbelen.

Nieuwsgierig

Ondertussen doet Annet flink haar best om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de workshop. Terwijl zij dit doet, begin ik alvast met uitpakken. Dat wekt nieuwsgierigheid op! Al snel verzamelt er zich een groepje van dames die benieuwd zijn naar wat ze kunnen gaan doen. En al snel bleek dat ik goed inkopen had gedaan. De dames waren erg te spreken over de vele kleurtjes, blingblingsteentjes en glittertape.

Voorbeeld

Maar toen kwam het.. Ik liet de voorbeelden zien en de twijfel sloeg toe… Niet zozeer bij mij, maar bij de dames. Zoiets maken, nou, dat wisten ze niet of ze dat wel zouden kunnen. Het zag er wel heel moeilijk uit en wat kon je er nou mee?

Uitleg

Een stukje uitleg was wel op z’n plek. Ten eerste heb ik ze gerustgesteld door te vertellen dat er sowieso geen goed of fout is. Je maakt wat je wilt, en als jij het mooi vindt, ís het mooi. Het spiegeltje kan gebruikt worden om een mooi kaars op te zetten. ‘Of een mooi beeldje!’, riep één van dames enthousiast. Precies! En het fotolijstje hoefde ik ook niet toe te lichten. ‘Daar kan je een mooie foto van de kleinkinderen in doen!’, zei een andere dame heel stellig en trots.

Concentratie

MWay productions | Blog | VerfOk, dat was de start, men begon er heil in te zien. Maar hoe te beginnen? ‘Nou, gewoon doen!’ was mijn antwoord. En met een beetje hulp van de begeleiding ging iedereen van start. Opperste concentratie! Overleg met elkaar over wie welke kleur wilde en wat mooie combinaties waren. Naar gelang de dames bezig waren kwamen de gesprekken weer op gang en werden er grapjes gemaakt. Mooi, ze hadden er plezier in!

Blingbling

Alleen toen kwam het erop aan… de blingbling moest aangebracht worden… Na enige aarzeling, en hier en daar een beetje hulp, vlogen de glittersteentjes op de spiegeltjes en lijstjes. Het was helemaal niet zo lastig als ik het zelf ervaren had! Een aanname van mij, zó onderuit geschoffeld! Dat ik nou zo’n ongeduldig typ ben… Deze dames namen er rustig de tijd voor om te overwegen welke kleur ze wilden, welk vormpje, op welke manier deze op de ondergrond moesten komen en overlegden ook rustig met elkaar over de compositie. En ja, soms plakte het steentje beter aan de vingers dan aan het spiegeltje of lijstje, maar uiteindelijk belandde het wel op de plek waar het wezen moest.

Complimenten

MWay productions | Blog | ComplimentEr waren zelfs een aantal dames zo snel dat ze nog tijd over hadden voor een tweede kunstwerk! Complimenten werden over en weer gemaakt. Ze hadden het super naar hun zin gehad. Ook ik werd uiterst hartelijk bedankt.

Conclusie

Kortom, ik heb een heerlijke middag gehad met deze dames! Wat mij betreft voor herhaling vatbaar! En ik kijk wel uit voor ik me weer laat verleiden tot aannames. Deze groep heeft laten zien dat ze zelfs nog beter waren in het priegelwerk dan ik! Wijsheid komt met de jaren, dat heeft deze workshop bewezen.

Eén antwoord op “Aannames”

  1. Wat een ontzettend leuk verhaal/blog Marieke. En ja, we maken ons allemaal schuldig aan aannames die achteraf niet correct zijn. Maar jij en de dames hebben zich kostelijk vermaakt en uiteindelijk is dat waar het om gaat. Je hebt de goede genen?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.