Creatief in crisistijd

Creatief in crisistijd

Crisis

Wie had dit gedacht of verwacht? Al een paar maanden leven we inmiddels in crisis. De een gaat er makkelijker/beter mee om dan de ander. 1 ding is zeker, creatief in crisistijd, loont!

Vanzelfsprekend

De meest vanzelfsprekende dingen, zijn namelijk niet meer vanzelfsprekend. Dus hoe ga je daar creatief mee om? Het zogenaamde omdenken? Hoe doe je dat? Creatief in crisistijd?

Eerlijk

MWay productions | Blog | Creatief in crisistijd | brein

Eerlijk is eerlijk, ik vind het zelf ook echt niet alleen maar leuk en jippiejajee. Natuurlijk, ik hou ervan als mijn creatief brein wordt gekieteld, maar dat heeft ook zo zijn grenzen. Ook ik wil wel eens gewoon normaal… Alhoewel, wat is normaal?

Beperkingen

MWay productions | Blog | Creatief in crisistijd | Beperking

Maar nee, het kan niet meer zoals we gewend waren, dus wat doe je ermee? Ga je toegeven aan deze beperkingen? Of kies je voor creatief en haal je er op die manier het beste uit en misschien nog wel veel meer?

MWay productions

Ook voor MWay productions zijn dit moeilijke tijden. Evenementen kunnen geen doorgang vinden en ook workshops organiseren heeft veel meer voeten in aarde dan normaal. Zoveel meer zaken om rekening mee te houden en extra te regelen.

Fysiek

MWay productions | Blog | Creatief in crisistijd | Fysiek

En wat zijn er verder voor opties, als je fysiek niet onder de mensen kan zijn? Kun je dit creatief oplossen op een andere manier? Of doet dit afbreuk aan de kwaliteit? Of levert het juist heel andere, op een verrassende manier mooie resultaten op?

Mindsettraining

Een goed voorbeeld hiervan is mindsettraining, mijn maandelijkse ‘onderhoudsbeurtje’ om mijn brein op te schonen, te defragmenteren en zo weer ruimte te creëren voor nieuw voer voor het koppie.

Energie

Belangrijk onderdeel in die training is voor mijn gevoel de energie die je als groep samenbrengt. Het is de kracht van de groep die zorgt dat je steeds dieper kunt gaan, intenser kunt opruimen en dus nog veel opgeschoonder weer aan de slag kunt.

MWay productions | Blog | Creatief in crisistijd | Energie

Ruimte

Hoe kan je dat nou voelen als je niet lijfelijk met elkaar in 1 ruimte zit? Mijn kritische ik zag het niet zitten, maar mijn nieuwsgierige ik won het dit keer en besloot het sowieso een kans te geven.

Gek

MWay productions | Blog | Creatief in crisistijd | Puja

Daar zat ik toen die eerste keer voor mijn MacBookje. Met alle onderdelen aanwezig die er normaal ook zijn (bloemen, waxinelichtjes, muntje) en uiteraard de trainer en andere deelnemers. Gekke ervaring hoor!

Mute

Toch realiseerde ik me al snel dat het ook absoluut z’n voordelen heeft, want het geluid van de overige deelnemers wordt op ‘mute’ gezet, dus je hoort alleen de trainer en (in mijn geval in ieder geval) daardoor kon ik de focus veel makkelijker bij mezelf naar binnen laten gaan.

Plaspauze

De gezamenlijke momenten zijn er ook nog gewoon, dan mogen alle microfoontjes weer aangezet worden en doen we dat wat nodig is om weer even ‘uit’ het onderdeel te komen. Daarbij, hoe heerlijk is het om even lekker van je eigen toilet gebruik te maken in de plaspauze, in plaats van een gemeenschappelijk toilet?

Online

MWay productions | Blog | Creatief in crisistijd | Online

Ik zou bijna zeggen dat het mijn voorkeur heeft om voortaan deze mindsettraining alleen nog maar online te doen. Mijn brein doet het ontzettend goed. De oplossing is creatief en goed gevonden en bij mij zorgt het er ook nog eens voor dat ik er enorm creatief van word en de goede ideeën op voel komen borrelen.

Motto

Sowieso is mijn motto, beter goed gejat, dan slecht bedacht. Creatief hoeft niet altijd vanuit het binnenste van je brein te zijn ontsproten. Waarom zou je jezelf tergen om een zo origineel en creatief mogelijk idee te bedenken, als een ander het al heeft bedacht. Het wiel hoef je niet opnieuw uit te vinden, het is allang bewezen dat het rond het meest effectief is. Al moet ik toegeven dat andere vormen er dan wel weer creatief uit zien.

Functioneel

In mijn ogen moet creatief ook op een bepaalde manier functioneel zijn. En dat linkt weer aan mijn gedachtengoed omtrent kunst & cultuur. Voor mij is dit niet een elite-ding. Iedereen mag wat vinden van kunst. Kunst met een grote K, wat is dat? Ik vind het een kunst als je creatief durft te zijn. En het belangrijkste daarbij is dat jij het mooi vindt en het jou een goed gevoel geeft. Hier zal ik in een andere blog verder over uitweiden.

Vat

MWay productions | Blog | Creatief in crisistijd | Vat

Natuurlijk ben jij nu heel nieuwsgierig geworden naar dat creatief vat aan ideeën, maar daarover op een later tijdstip meer. Met die ideeën moet ik eerst nog even verder aan het werk, concretiseren, uitkristalliseren, etc.

Hulp

Kan jij ook wel wat hulp gebruiken om je creatieve flow weer op gang te krijgen? Heb je ideeën in je hoofd die snakken naar uitvoering? Of wil je weer gewoon lekker sparren (dat kan ook prima online!) om tot goede ideeën of oplossingen te komen? Ben je ervan overtuigd dat ik vooral zelf iets bij/voor jou moet komen organiseren (mét inachtneming van de RIVM-richtlijnen)? Of denk je dat de juiste partner kan zijn om samen wat op touw te zetten?

Aarzel dan niet, bel of mail mij dan! Samen gaan we, op afstand of online, 1,5 meters maken! Ik weet het zeker!

2 antwoorden op “Creatief in crisistijd”

  1. Creatief zijn is een gegeven geloof ik die ieder van ons in zich heeft en die op het meest unieke manieren zich kan uiten en vervormen naar omstandigheden. Soms heeft creativiteit een ingang nodig om die te zien ontwaken en in de praktijk uit te voeren. Daarbij speelt positiviteit een essentieel factor. De woorden in jouw blog kunnen wij zeker hebben en gebruik van maken in deze moeilijke tijden. Het zijn doelgerichte woorden die zeker de positiviteit kan triggeren en het tot leven kan brengen. Dank hiervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.