Ruimte

MWay productions | Ruimte | BloesemRuimte

Toen ik inspiratie kreeg voor dit blog was het misschien wel één van de laatste mooie dagen van het jaar, met een aangenaam temperatuurtje en een lekker zonnetje. Heerlijk weer om buiten te zijn, in de tuin te werken, een lange wandeling te maken of eens even lekker met de deuren open het huis van een fikse schoonmaakbeurt te voorzien. Ruimte te maken dus, letterlijk en figuurlijk.

Schoonmaak

MWay productions | Ruimte | Schoonmaken

Ze hebben het vaak over een voorjaarsschoonmaak, maar ik denk dat zulke dagen in het najaar er ook prima voor geschikt zijn om eens lekker door het huis te gaan. Want ik zeg altijd maar zo, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zoals je huis het zo nu en dan nodig heeft, zo heeft ook je hoofd dat zo nu en dan nodig. Even ruimte maken voor nieuwe ideeën, inspiratie, nieuwe contacten en ga zo maar door. Maar zoals ook bij het schoonmaken, zijn er een aantal factoren die het tot een nog groter succes kunnen maken. Zodat het niet alleen schoonmaken en opruimen wordt, maar dat alles met een gouden randje. Hierdoor blijft het net even wat langer schoon en opgeruimd en geniet je er nog meer van.

Factoren

Voor mij zijn onderstaande factoren absoluut noodzakelijk voor succes: Muziek, weersomstandigheden,  humeur en tijd.

Muziek

MWay productions | Ruimte | MuziekMuziek is voor mij als een eerste levensbehoefte. Mijn gemoed kan bepaald worden door muziek en andersom is ook even zo goed mogelijk. Muziek is ook een goede manier om in de juiste mindset te komen voor wat je wilt gaan doen. En daarnaast is het een uitstekende manier van opruimen. Ga maar eens heel hard (en vals zo je wilt) met muziek meezingen, in de auto bijvoorbeeld. Wedden dat er dan geen ruimte meer is voor andere gedachten? Probeer het maar eens uit.

Weer

MWay productions | Ruimte | Mooi weer

En dan natuurlijk het weer. Ik ben altijd een stuk opgeruimder als het mooi weer is. Sowieso leef ik dan het liefste buiten, als de temperatuur tenminste ook een beetje aangenaam is. Waardoor je de rommel lekker buitenshuis houdt. Bij het eerste zonnestraaltje heb ik mijn openslaande deuren al open, drink ik een bakje koffie buiten en pak ik eerder de fiets dan de auto. Even stil genieten van het groen buiten, de vogeltjes die fluiten, de warmte van de zon op je huid voelen. Ik weet zeker dat je dat herkent!

Humeur

Als bovenstaande je nog niet in het juiste humeur heeft gebracht om op te ruimen en ruimte te maken, dan wordt het tijd om grover geschut uit de kast te halen. Mijn vader zei altijd, als je geen zin hebt, maak je maar zin. Ik vond dat altijd heel stom, maar het klopt wel! Wanneer ik mezelf aan het werk wil zetten, stel ik altijd iets leuks/fijns/moois in het vooruitzicht. Noem het een beloningssysteem. En het werkt! Daarbij helpt het ook goed om je humeur te switchen. Ga iets doen wat je niet leuk vindt, in mijn geval is dat bijvoorbeeld de was opruimen. Op de een of andere manier heb je daar dan zoveel focus voor nodig, dat je hoofd leeg raakt en er dus weer ruimte is voor positieve dingen als inspiratie.

Tijd

En voor al deze zaken heb je wel tijd nodig. Dat is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. In een vorig blog heb ik daar al over geschreven. En je hoeft niet altijd alles in één keer te doen. Soms is het heel goed om juist even pauze in te lassen. Soms gebeurt dat omdat het niet anders kan, soms kies je er heel bewust voor. Beide is goed, je kan hierin niets verkeerd doen.

Schilderen

Schilderen is bij mij een activiteit waarbij ik vaak genoodzaakt ben om een pauze in te lassen, simpelweg omdat de verf moet drogen. Als ik er gelijk weer overheen ga, wordt het een grote kliederboel en dat wil ik natuurlijk niet. Juist door de (gedwongen) ruimte die er tussen zit, ontstaan vaak de mooiste ideeën. Of gaat een schilderij een heel andere kant op dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik denk dat het een heel interessante speurtocht wordt als ooit iemand besluit mijn schilderijen te ontleden en laagje voor laagje tevoorschijn tovert wat er aan varianten vooraf zijn gegaan aan het uiteindelijke resultaat.

Verrassingseffect

MWay productions | Ruimte | Wandelen

Nu heb ik hierboven manieren omschreven waarop ik ruimte creëer en/of schoonmaak. Maar je hebt het niet altijd zelf in de hand. Zo nu en dan wordt het ook voor je gedaan. Tegen wil en dank. Dat zijn de meest verrassende momenten. Je bent er niet op uit om ruimte te creëren, je kan je er zelfs heel verdrietig door voelen in den beginne, omdat het voelt alsof er wat weg is gehaald, je soms zelfs letterlijk een gat voelt. Het is dan de kunst om die ruimte in eigen hand te nemen en er je voordeel mee te doen. Of het eenvoudigweg over je heen laten komen. Niets gebeurt voor niets. De ruimte wordt al dan niet heel erg gestuurd vanzelf weer opgevuld. Of niet. Het kan juist ook heel goed zijn om de ruimte de ruimte te laten zijn. Te genieten van zee aan mogelijkheden die het geeft.

Huis, lichaam & geest

Kortom, waar ik heen wil, je huis staat min of meer gelijk aan je lichaam. Een opgeruimde zolder geeft een opgeruimd hoofd. Versier je huis en lichaam zoals goed voelt voor jezelf. Wanneer je goed in je lijf (en hoofd zit) en je je lekker voelt in je huis, ben je tot zoveel in staat. Ik weet in ieder geval dat dit huis en mijn lichaam en geest me de ruimte geven om heel veel mooie dingen te maken. En ik ga er voor zorgen dat dat nog heel lang zo blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.